Storytelling (Arta Povestirii)

Storytelling (Arta Povestirii)

Storytelling sau Arta povestirii 

 

 “The shortest distance between two people is a story”

  (Terrence Gargiulo)

A fost odata…

Metoda Storytelling sau Arta povestirii este o metoda ce are ca punct central povestea, un traseu narativ in care personajul central urmeaza un sir de etape prestabilite.  Povestea nu poate sa existe insa, fara povestitor si public. Dialogul dintre aceste trei elemente  face ca aceasta metoda sa poata fi folosita atat in scop formativ/educational cat si terapeutic. 
 
Principiul de la care pornim este ca oricine poate spune o poveste. Exista povesti proprii,  exista  cele consacrate, si, cu siguranta exista povesti nescrise ce pot fi create chiar in momentul utilizarii metodei. Ele implica emotii, valori, experiente individuale si de grup, probleme si, cu siguranta, multiple solutii. Povestea nu este insa doar a povestitorului. Ea exista pentru a fi trasmisa, transformata, recreata.  Fiecare persoana implicata in proces parcurge, la fel ca si eroul insusi, un traseu initiatic, unul de invatare. 
 
Procesul implica 3 etape: pregatirea publicului pentru poveste (introducerea in tema), povestea in sine (incluzand elemente legate de voce, tonalitate, obiecte utilizate) si iesirea din poveste (creatie, reflectie, punere in scena).Este o metoda participativa ce implica publicul in toate cele trei etape.
 

Cand, unde si de ce?

Familiaritatea cu ideea de poveste face ca metoda sa aiba aplicabilitate la un public variat din punct de vedere al varstei si al contextului social, cultural si economic. 
Se poate utiliza atat in lucrul cu copiii cat si cu adultii, cu grupuri defavorizate, ca mijloc terapeutic, dar si ca mijloc de formare sau dezvoltare a unei culturii organizationale.
 
Cu totii ascultam povesti in copilarie. Povestea construieste un mediu in care ascultatorii se simt in siguranta, pot reflecta asupra experientelor proprii si initia dialog cu ei insisi sau cu ceilalti, fara ca acest lucru sa presupuna de la inceput iesirea din zona de comfort. Totul se intampla treptat, implicare depinde de deschiderea fiecarui participant. Metoda poate facilita accesul ascultatorilor inr-un spatiu necunoscut fie el fizic sau psihic. Poate relata povestea unei urbe, a unei institutii (scoala, muzeu, biblioteca etc).Traseul initiatic al eroului- poate avea rolul de a introduce ascultatorii intr-un context nou, implicandu-se intr-un proces transformativ si empatic.
 
Motive pentru a alege sa utilizam povestea in lucrul cu publicul tinta sunt nenumarate. Cei implicati in proces isi dezvolta  abilitati de ascultare activa si capacitatea de concentrare, puterea de observatie, capacitatea de acceptare si receptivitatea la situatii noi si, in acelasi timp, reflectarea asupra propriilor experiente  si rezolvarea de probleme.
 
Mai jos gasiti un video care, chiar daca promoveaza un curs, e propus pentru continutul foarte relevant:


--------------------------------------------------------------------------->
106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.pngMai multe informatii despre modul in care aceasta metoda poate fi folosita:
• Cui povestim si de ce? gasiti in sub-sectiunile meniului din dreapta.
Tot aici aveti la dispozitie o serie de Resurse (link-uri, materiale video), Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante. 
--------------------------------------------------------------------------->
106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png

Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Mihaela Cardu (Asociatia Babel Education). Date de contact: panus.miha(at)gmail.com
Adaugat de Andrei Popescu la 09-06-2013 6:58:38
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:16:27
Iti place? Da un
Placut de 9 persoane
93133 vizualizari
TOP