Jocuri de societate

Jocuri de societate

Jocurile de societate

Jocuri? De care?

Jocuri de societate, jocuri de masă, jocuri cu planșă ...

 
Pentru această metodă utilizăm în limba română diferite denumiri – toate mai mult sau mai puțin confuze, dar indiferent de denumirea pe care o folosim, ceea ce este esențial acestor jocuri este faptul că ele se joacă în comunitate/societate cu scopul de a socializa respectiv de a distra sau relaxa. Iar această plăcere gratuită de a se juca e însoțită întotdeauna – chiar dacă involuntar sau nestructurat – de un proces de învățare reciproc.
 
Dacă e să folosim termenul jocuri de masă, avem șansa să fim luați peste picior drept niște bunicuțe care stau la masă și joacă canastă, table, sau bridge – ceva plictisitor și complet demodat pentru mulți tineri. Dacă folosim jocuri de societate ne lovim de aceeași reacție, deoarece termenul ne duce cu gândul la dansurile de societate, deci trebuie să fie ceva demodat sau ceva ce nu are nici o legătură cu joaca copilărească. Dacă ne-am limita doar la jocuri, atunci gândul ne-ar putea fugi la prea multe: la jocuri pe calculator, jocuri electronice, jocuri „doar” de copii. Iar jocuri cu planșă ar fi doar o parte a unei game de jocuri.
 
În alte limbi totul apare sau pare mult mai clar. În franceză jeu de société sau în germană Gesellschaftsspiel nu va crea incertitudine, ci mai degrabă va scoate în evidență câteva caracteristici de bază și anume că e un tip de joc care are nevoie de cel puțin 2 persoane, care se bazează pe niște reguli de joc și materiale prestabilite și – mai ales – că acest joc facilitează socializarea și buna dispoziție.
 
În engleză s-a afirmat mai mult denumirea de board games, iar termenul general de parlor games/ parlour games a rămas legat de acele jocuri destinate petrecerii timpului liber, așa cum acesta era petrecut de clasa de mijloc și de aristocrații din perioada victoriană. Board games sau jocuri cu planșă reprezintă o categorie de jocuri care au ca și material în primul rând o planșă de joc și ale căror reguli și mecanisme se centrează în jurul acestei planșe.
 

Ce înseamnă?

La modul general jocurile de societate înseamnă o activitate competitivă între cel puțin 2 jucători, bazată pe interacțiunea directă față în față, realizată într-un timp și un spațiu delimitat, fără a avea un scop extern ca de ex. obținerea unui câștig material, ci unul intern constând în plăcerea de a se juca. Finalitatea către care este direcționat jocul de societate este de ex. parcurgerea în timpul cel mai scurt a unui traseu sau colectarea unui anumit număr de resurse, iar ea poate fi atinsă respectând un anumit set de reguli acceptate de jucători de comun acord.
 
Majoritatea jocurilor implică jucătorii participanți pe toată perioada de derulare a jocului; scopul jucătorilor fiind acela de a aduna puncte de câștig (adesea necunoscute de ceilalți jucători) și nu de a-i elimina din joc pe ceilalți jucători. Jocurile de societate americane sunt o excepție în acest sens, deoarece primează încercarea de a-i elimina din joc pe ceilalți (un astfel de exemplu este Risk, Monopoly).
 
Derularea jocurilor de societate se bazează în general pe folosirea zarului sau zarurilor (în acest caz jocurile au o componentă ce ține de noroc), pe o mutare strategică din partea jucătorilor (în acest caz domină elementul strategic sau tactic) sau pe o acțiune de îndemânare (dominantă fiind în acest caz componenta de dexteritate). Mai multe detalii despre diferitele tipuri și mecanisme de joc, puteți găsi aici
 

Ce NU înseamnă?

Aceste jocuri NU sunt jocuri de noroc, nu aduc un profit material, ci au un beneficiu clar pentru buna dispoziție și învățarea în mod plăcut și distractiv a jucătorilor.
 
Aceste jocuri NU se adresează doar copiilor. În trecut, în secolul 19, jocurile de societate erau folosite la petreceri mai ales de adulții din clasa de sus și de mijloc cu scopul de a se distra. Odată cu apariția radio-ului sau a televiziunii, multe dintre aceste jocuri au pierdut din popularitate și au fost transformate în jocuri cu planșă. Viziunea prin care aceste jocuri sunt doar de copii se datorează și dezvoltării masive începând cu anul  1975 a jocurilor de societate destinate în mod special familiilor cu copii. Dezvoltarea cea mai de amploare a fost înregistrată și poate fi constatată și în prezent mai ales în Germania, unde sunt editate așa-numitele German games sau Eurogames. Acestea se disting de jocurile editate în Statele Unite ale Americii (American-style board game) unde sunt preferate jocurile bazate pe noroc (care depind de cifra de pe zar), cu o competitivitate ridicată și care au în general tematică militară (un exemplu în acest sens este jocul Risk).

     familii.jpg   jocuri_de_petrecere_Saboteur.jpg

  --------------------------------------------------------------------------->
106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.pngMai multe informatii despre modul in care aceasta metoda poate fi folosita:
gasiti in sub-sectiunile meniului din dreapta.
Tot aici aveti la dispozitie o serie de Resurse (link-uri, materiale video, etc), Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante. 
---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ------------>
106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png
Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Alexandra Suiaga (Asociatia Mirakolix). Date de contact: alexandra.suiaga(at)mirakolix.org
 
Adaugat de Andrei Popescu la 08-06-2013 10:46:57
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:15:50
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
81307 vizualizari
TOP