Facilitare grafica

Facilitare grafica

Facilitare... grafica?

Facilitarea grafica este practica de a folosi cuvinte & imagini pentru a crea o harta conceptuala a conversatiei, inainte, in timpul sau dupa ce conversatia a avut loc.

Folosirea imaginilor si cuvintelor pentru a face schimb de idei si pentru a crea legaturi, are o istorie indelungata, incepand cu scribii din vechime. Scribii au existat dintotdeauna, cel putin de cand exista omenirea. In orice comunitate, grup, existau cugetatori si executanti si cineva trebuia sa noteze ceea ce gandeau cugetatorii si ceea ce trebuiau sa faca executantii. Asadar, scribii tineau socoteala pentru oameni, pentru comunitate, rolul lor fiind foarte important. 

Astazi, rolul lor nu s-a schimbat mult, insa instrumentele lor da. Acum folosim coli de fipchart, panouri, bannere, markere pentru a ajuta grupurile sa lucreze impreuna. Presiunea, asteptarile sunt inca mari, dar munca este foarte distractiva!

Astazi, scribul modern, atunci cand imbraca rolul facilitatorului grafic captureaza ideile oamenilor folosind modele, metafore, harti vizuale pentru a-i ajuta sa isi clarifice ideile, sa se asculte si sa poata lua decizii atunci cand lucreaza impreuna.
 

De ce facilitare grafica?

Inainte de a decide daca vrei sa incorporezi facilitarea grafica in munca ta, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii:
-  gandim si in imagini, nu numai in cuvinte;
-  1/4 din creierul nostru este menit sa proceseze informatia vizuala;
-  combinarea imaginilor cu text sau cuvinte creste puterea de retinere cu 40%.

Poza 3.jpgIn procesul de facilitare grafica folosim imagini si simboluri pentru a crea o legatura cu partea vizuala, emotionala a creierului in timp ce adaugam structura. Desi are un important element de grafica, esenta consta in “proces” si “continut” si nu in imagini dragute. Munca ta trebuie sa aiba sens pentru a putea contribui in mod relevant la reusita grupului cu care lucrezi!

Un material despre importanta facilitatii grafice, in limba engleza, aici

Ca facilitator, formator, simplu vorbitor sau consultant, facilitarea grafica este o resursa pe care poti conta cand vrei sa:
- pregatesti formate vizuale clare care sa ofere spatiu de creatie si contributie pentru membrii grupului cu care lucrezi;
- elimini confuzia, dificultatile de comunicare intre membrii grupului;
- filtrezi informatii printr-o imagine clara;
- adaugi creativitate si entuziasm prezentarii tale;
- transformi intalnirile de planificare, de lucru in comun, in evenimente productive, pline de creativitate;
- arati ca iti pasa de grup, ca esti implicat in ceea ce se intampla, iti faci simtita contributia.

O scurta istorie... grafica!

Mai jos gasesti o scurta istorie a facilitarii grafice surprinsa intr-un material video:


 
--------------------------------------------------------------------------->
106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.pngMai multe informatii despre modul in care aceasta metoda poate fi folosita:
gasiti in sub-sectiunile meniului din dreapta.

Tot aici aveti la dispozitie o serie de Resurse (link-uri, materiale video), Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante. 
---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ------------>
106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png

Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Andreea Buzec (Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala - FPDL). Date de contact: andreea_buzec(at)yahoo.com
Adaugat de Andrei Popescu la 08-06-2013 5:06:44
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:14:21
Iti place? Da un
Placut de 6 persoane
89305 vizualizari
TOP