Teatru de strada

Foto 1.jpgTeatru de strada este cea mai intalnita forma de animatie stradala, fiind in acelasi timp, una din cele mai complexe si variate forme de exprimare stradala. Se poate adresa tuturor varstelor, pe orice subiect si utilizand nenumarate accesorii care sa confere atat semnificatii aparte precum si o imagine deosebita (masti, umbre, papusi, decoratii, costume, etc.). Cand vorbim de teatru de strada NU includem aspectele care tin de aria de circ: clovnerie, jonglerii, acrobatii etc. ci ne referim strict la actiuni care au o poveste, actiune, mesaj incorporat, indiferent de tipul de teatru.
 
Este cea mai frecventa dar si cea mai veche forma de arta in spatiul public. De fapt teatrul s-a nascut pe strada, si foarte mult timp s-a desfasurat numai in spatii deschise, accesibile tuturor, si acest aspect poate observat prin analiza teatrului in evul mediu sau in Grecia antica. Povestile, legende de tot felul erau accesibile tuturor pentru a oferi distractie, anumite cunostinte sau erau parte din cultura de la acea vreme in anumite locuri.
 
Diverse forme de teatru de strada:
- clasic;
- teatru cu masti, comedia dell’arte, mima/pantomima;
- teatru de umbre;
- teatru experimental (social, politic, de propaganda)
 
Teatru de strada abordeaza oamenii in mod direct si deschis. De ce mai multe ori publicul unui astfel de spectacol nu este pregatit sa participe la o piesa de teatru, este luat prin surprindere si in mod spontan ia parte la o parte din piesa de teatru si decide daca va ramane mai multe minute sau nu. Acesti oameni se aflau pe strada respectiva din alte motive care ii pot influenta sa ramana sau nu.
 
De aceea, creatorii unei piese pentru spatiul stradal iau in considerare limitarea in timp. Cele mai multe piese nu au o durata foarte mare; actiunea este mai concentrata si nu se pierde in detalii sau prea multe intelesuri; in general, nu sunt folosite accesorii extrem de complicate pentru a asigura mobilitatea echipei de teatru; important intr-o piesa de strada este corpul uman, vocea, care fara ajutor tehnic, poate sa ajunga la pana la 4000 de oameni.
Adaugat de Cosmin la 16-07-2013 21:41:46
Editat de nonformalii la 22-07-2013 7:20:12
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
4102 vizualizari
TOP